Stills

Klik hier om de laatste Flash plugin te installeren.

Talkshow vrijdag 3 december 2010


Talkshow vrijdag 3 december 2010

Met: Documentairemaker Robert Oey, fotograaf Bas Losekoot, beeldend kunstenaar Piet Dieleman, gitarist/componist Wiek Hijmans.

Op vrijdag 3 december praat Rebecca van Wittene met documentairemaker Robert Oey uit Amsterdam (Middelburg, 1966) over zijn film De Leugen, een muzikale documentaire over waarheid en leugens in de politiek. De film legt de motieven bloot achter het drama rond de van leugens beschuldigde politica Ayaan Hirsi Ali, die op 15 mei 2006 bekendmaakt dat ze een baan heeft geaccepteerd bij een Amerikaanse denktank. De dag ervoor heeft minister Rita Verdonk laten weten dat Hirsi Ali waarschijnlijk haar Nederlanderschap zal verliezen: het begin van een politiek drama dat ruim een maand later zou leiden tot de val van het kabinet.


Foto's: Bas Losekoot

In de film vertellen de hoofdpersonen (Ayaan Hirsi Ali, Hilbrand Nawijn, Britta Böhler, Rita Verdonk en Femke Halsema) niet alleen over hun betrokkenheid bij de kwestie; ze geven ook zingend commentaar op de affaire die zowel in binnen- als buitenland veel aandacht heeft getrokken. Parallel vertelt De Leugen het verhaal van het jonge meisje Sadaf dat in Nederland asiel heeft aangevraagd.Foto's Bas Losekoot. De fotograaf exposeert in De Drukkerij een aantal bijzondere foto's die gemaakt zijn tijdens de filmopnames van De Leugen. Ook hij is te gast.Vrij Nederland (Kees Driessen): “Je gelooft je ogen niet. Halverwege de documentaire begint Verdonk zachtjes te zingen. De tekst die Verdonk zingt, is gericht aan Hirsi Ali. Er zit geen greintje ironie in deze scène, netzomin als in de rest van de documentaire. Haar optreden is extra dapper als je bedenkt dat De Leugen wordt geregisseerd door Robert Oey, echtgenoot van Femke Halsema - destijds in de Tweede Kamer haar meest uitgesproken tegenstander. Het is volstrekt onwaarschijnlijk wat Oey zijn gesprekspartners heeft ontlokt. Dat maakt zijn documentaire niet te missen.”

De Volkskrant (Kevin Toma): “Het politiek-strategische gekonkel wordt afgezet tegen een Iraans gezin dat al jaren vergeefs voor verblijfsvergunningen vecht. Zo ontstaat een ontluisterend beeld van het Haagse circus, dat gemakkelijk elk vertrouwen in de Nederlandse politiek om zeep zou kunnen helpen. Als diezelfde politici niet ook in liedjes zouden uitbarsten. Op papier klinkt het wellicht een tikkeltje flauw. Maar dankzij Robert Jan Stips' muziek, de teksten, het camerawerk en de perfecte timing waarmee Oey gesproken en gezongen fragmenten afwisselt, kent De Leugen zijn weerga niet. Vind nog maar eens een film die politieke documentaire, legal thriller én musical zo vanzelfsprekend aan elkaar smeedt.”De Leugen.
Schuttershoftheater Middelburg 3, 6, 10 en 12 december (20.00 uur)Wiek Hijmans uit Amsterdam (Middelburg, 1967) geldt als één van de pioniers op het gebied van de elektrische gitaar en de gecomponeerde muziek. Het Holland Festival 2003 presenteerde hem solo in de Grote Zaal van het Concertgebouw als “Dé nieuwe muziek-specialist van de elektrische gitaar”.


Foto: Lex de Meester
Rebecca van Wittene praat met deze gitaarvirtuoos van wereldklasse, naar aanleiding van zijn bijzondere rol in de voorstelling Mooie Anna van Theaterproductiehuis Zeelandia.


Foto: Lex de Meester

Stichting IK presenteert nieuw werk van kunstenaar Piet Dieleman uit Middelburg: … Zo werk ik. Schilderijen in grijswaarden. Kleuren wegdenken, ordeningen, nieuwe stappen zetten. Vanuit welk idee? Kan het ook in kleur? Hoe realiseer je kleur?Een gesprek met de kunstenaar, die ook de gevel van de Drvkkery ontwierp en tekent voor vele, niet zelden spraakmakende, projecten: de vormgeving en inrichting van de schilderijenzaal van het Zeeuws Museum, een patineerproject voor One Hyde Park London in opdracht van Scheldebouw in Middelburg, Opera 2010 in opdracht van Fontys Hogescholen.En dan: Trudie Wams, al meer dan twintig jaar werkt ze achter de schermen in het theater als hoofd techniek. In 2003 bouwt ze -samen met Arnout Schop- een school om tot theater, een gezamenlijke droom. De Wegwijzer in Nieuw en Sint Joosland: intiem, eigenzinnig, om meer dan een reden bijzonder. Tijd voor een gesprek over de liefde voor een prachtvak.

Aflevering gemist?
Ga dan naar
DRVKKERY TV op internet!