Stills

Klik hier om de laatste Flash plugin te installeren.

Talkshow vrijdag 7 mei 2010


Talkshow vrijdag 7 mei 2010

Met: Peter Sijnke, acteurs Bram Kwekkeboom en Adri Overbeeke, beeldend kunstenaar Iris de Leeuw en oud-wielrenner Jo de Roo.
Op 17 mei 2010 is het 70 jaar geleden dat een groot gedeelte van de binnenstad van Middelburg in vlammen opging. Door het tijdige bevel om de stad te verlaten bleef het dodental beperkt: 22 mensen kwamen om het leven. Bijna 600 panden werden verwoest, waaronder vele openbare gebouwen en winkels. Er waren te weinig mensen om te blussen, er was gebrek aan water en materieel, de meeste huizen waren leeg waardoor het vuur vrij spel had. Peter Sijnke, projectleider van de grootschalige herdenkingsmanifestatie Het Vergeten Bombardement vertelt erover, en waarom het tijd is voor de nodige aandacht. Er zijn exposities, stadswandelingen, herdenkingsconcerten, op woensdag 19 mei is er een internationaal wetenschappelijk symposium, op dezelfde dag verschijnt een boek over Het Vergeten Bombardement op Middelburg en later die week worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd. Judith de Rijke schreef in opdracht van Theaterproductiehuis Zeelandia een tweeluik over Muis en Moon: Vlammenstad, gespeeld door de Zeeuwse acteurs Bram Kwekkeboom en Adri Overbeeke die te gast zijn om erover te vertellen.

De Rijke, zelf afkomstig uit Middelburg, neemt ook de regie voor haar rekening. Ze liet zich inspireren door persoonlijke verslagen, interviews en historisch materiaal en brengt haar eigen verslag van die ‘zwarte vrijdag’. Een fictief verhaal over over de impact van deze dag, over de zin en onzin van oorlog en over de waan van alle dag. De première is op 18 mei; Vammenstad is tevens een van de vier locatievoorstellingen van het Zeeland Nazomerfestival 2010. Over kunst en vrijheid gaat het ook in deze meimaand. Iris de Leeuw praat over het bijzondere project Freedomhouse-art, dat niet alleen interessante tentoonstellingen biedt en een Conferentie in het Roosevelt Study Center, maar iedereen -waar ook ter wereld- een podium geeft op de interactieve Freedomhouse-Art website die tijdens de talkshow officieel wordt gelanceerd. En dan de Giro d’Italia. Monique Eskens fietst zich een weg door een stapel boeken, en terwijl iedereen zich afvraagt of Jo d’r ook is zou het zomaar kunnen gebeuren dat er nog vóór de eindstreep door Adriaan de Kroo & Marco Cappiello een paar Italiaanse liederen wordt ingezet.